Отново върнаха за доработване екооценката на "Бургас - Александруполис" 23.06 | 11:00

Това е последната възможност на проектната компания да доработи предложението си

От Елена Коцева

Министерството на околната среда и водите е подготвило отрицателно становище по последния доклад по ОВОС (оценка на въздействието върху околната среда) на проекта "Бургас - Александруполис".

Последният доклад беше внесен от проектната компания "Транс-Болкан Пайплайн" в края на февруари месец, а исканото допълнение - в края на май месец.

Министър Нона Караджова заяви пред БНТ, че  днес ще бъде изпратено официално писмо до международната проектна компания. С писмото тя ще бъде уведомена за становището на ековедомството и ще й бъде даден нов двумесечен срок за допълване на доклада по ОВОС. Този срок ще бъде последен.

Министър Караджова изрази увереност, че срокът от два месеца ще бъде напълно достатъчен, за да се изчистят проблемите.

iNews припомня, че предишния път МОСВ върна за два месеца доклада за ОВОС заради пропуски. Тогава от компанията не бяха представили равностойно двете алтернативи за претоварване на нефта.

При допълнението от проектната компания предложиха алтернативен вариант за претоварване на доставения нефт - на пристанище. Според предварителната информация именно тази алтернатива е по-екологично съобразена. Становището на експертите обаче явно е различно.

Основно е разгледан вариантът "буйове", откъдето нефтът ще се транспортира чрез подводни тръбопроводи до бреговата помпена станция за разтоварване на Бургаския залив, обясни днес Караджова.

Другият вариант - "Jetty", "кей", "пирс" или както е назован "естакада", е разгледан в недостатъчна степен, за да се направи обективна преценка.

Само преди два дни руският министър Сергей Шматко каза, че е песимист в близко бъдеще проектът "Бургас - Александруполис" да бъде задвижен. По думите му основната причина е в политиката на управляващите. От руската страна отчитат и раздвоеността на българското общество по проблема.

iNews припомня, че през 2008 година в редица български градове се проведе референдум "за" или "против" строежа на нефтопровода.  

Ако становището на МОСВ и този път е отрицателно, ще възникне казус дали това окончателно спира проекта или ще има възможност за последно връщане за доработване на доклада.

Причината е, че от януари т.г. действа нова наредба за ОВОС, според която три последователни
отрицателни становища по докладите спират окончателно проекта.

Първата негативна оценка на докладите по "Бургас-Александруполис" е от ноември м. г., преди влизане в сила на новата нормативна уредба. До момента получените отрицателни становища са две - през ноември 2010 г. и през март 2011 г.

Строителството на 282-километровия трансбалкански нефтопровод "Бургас-Александруполис" трябва да доставя руски нефт в гръцкото пристанище Александруполис през територията на България.
Строителството му стана особено актуално покрай разширяването на мощностите на Каспийския тръбопроводен консорциум (петролопровода Тенгиз-Новоросийск) до 67 млн. тона.

Водещи

Най-четени