Отпадъците "хранят" над 600 хил. души у нас 07.07 | 11:16

От 13 юли те могат да останат без работа

От Мария Стоянова

От 13 юли е възможно над 600 хил. души, които се занимават с търговия с отпадъци, да останат без работа. Причината е поправка в закона, според която черни и цветни метали ще могат да се предават само безвъзмездно и само на общински площадки, въпреки че до момента няма нито една такава готова площадка у нас. Това информират от Българската асоциация по рециклиране (БАР).

Освен рязък скок на безработицата и огромно недоволство, това ще доведе и до увеличаване на кражбите и криминалната престъпност, съобщават от асоциацията. От там прогнозират и бум на сивия сектор, тъй като в бъдеще хората ще предават отпадъци в нерегламентирани пунктове, като оборотът ще стане скрит за държавата.

При положение, че поправката в закона остане, българските фирми, които обработват черни и цветни метали, ще трябва да внасят скрап от чужбина, което ще оскъпи продукцията и компаниите ще трябва да работят на загуба, допълват от БАР.

От 13 юли влиза в сила още едно ограничение в търговията – предаващите отпадъци да получават заплащане само по банков път. От асоциацията посочват, че повечето доставчици на скрап са социално слаби и предават отпадъци за по 20 лв. на ден. Голяма част от тях не умеят да работят с банкови карти, а от друга страна имат натрупани задължения, които няма да им позволят да получат парите си, тъй като сметките им ще бъдат блокирани.

По данни на МВР през последните 2 години кражбите на черни и цветни метали са намалели с близо 60% в резултат на строгите режими по лицензиране на фирмите за скрап и усилията на бранша за борба със сивия сектор. Въпреки постигнатите резултати обаче, ако ограниченията в Закона за управление на отпадъците не бъдат отменени, се очакват множество негативни последици, посочват от БАР.

Водещи

Най-четени