Отчитаме дефицит в търговията с ЕС през първите девет месеца на годината 09.12 | 11:43

Дефицитът е 631,8 млн. лева

От Ивайло Ачев

България има търговски дефицит от 631,8 млн. лева с ЕС за първите девет месеца на годината и около 100 млн. лева само през септември, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Износът на България за ЕС през периода януари-септември се е увеличил с 34,6% на годишна база, а обемът му е 18,1 млрд. лева.

През посочения период основните търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Белгия. Те формират 67% от българския износ за страните-членки на ЕС. Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Малта и Дания. Спад е регистриран при стоките, изнесени за Словения.

Най-голям ръст при износа е отбелязан в секторите "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация", "Химични вещества и продукти” и "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход”.

Само за септември българският износ за ЕС се увеличава с 22,7% на годишна база и достига стойност от 2 млрд. лева.

Същевременно вносът на България от ЕС през първите девет месеца на тази година скача с 20,5% и възлиза на 18,7 млрд. лева. Само през септември вносът ни от ЕС се е увеличил с 10,3% и стига 2,1 млрд. лева.

При вноса от ЕС най-голям ръст е отчетен в секторите "Необработени (сурови) материали,

негодни за консумация (изкл. горивата)” и "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход”, а спад има в сектора "Минерални горива, масла и подобни продукти".

Водещи

Най-четени