Очаква се ръст на сделките с недвижими имоти 05.11 | 13:02

Сделките през тази година ще надхвърлят 218 000

От Мая Александрова

Очакванията са тази година да има ръст на сделките в страната с недвижимите имоти. През първото тримесечие ръстът спрямо същия период на миналата година е 23%. През второто тримесечие
се отчита ръст спрямо периода април-юни 2012 година с 11 на сто, а през третото тримесечие, съпоставено същия период на предходната година, ръстът е 7%.

Статистиката отчете зам.-председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев. Според него данните дават основание на сдружението да смята, че сделките през тази година ще надхвърлят 218 000, колкото са регистрирани през изминалата година.

Основната част от сделките са за жилища и земеделска земя. От всички продажби на жилищни имоти 1/3 са с ипотека, коментира председателят на сдружението Иван Велков.

Той обясни, че през последните 4-5 години две трети от общия обем сделки са със земеделска земя.
От 2008 година до сега спадът на цените на имотите в големите градове е около 50%. За по-малките градове с население 50 000-60 000 души намалението е доста по-малко.

Средно за страната спадът в този период не превишава 30 процента.

Във Варна имоти се купуват главно от българи, но през последните година и половина-две има сделки и с руснаци, коментира председателят на регионалната структура на сдружението във Варна
Мариана Тороманова.

По думите ѝ през тази година се наблюдава сериозен интерес за покупка на жилища от руснаци в кварталите на града.

Според нея клиентите във Варна търсят жилища на цени от 30 000 до 36 000 евро. Тя обясни, че това представлява повече от 90% от запитванията.

Цените на имотите във Варна са в диапазона 500-600-1500 евро за кв.метър. По-ниски са в кварталите - между 400 и 600 евро за кв. метър, докато в централната част цената може да достигне и до 1000 евро за кв. метър.

Търсят се предимно двустайни жилища, а ако са в по-централните части, клиентите наблягат предимно на гарсониери.

От регионалната структура във Варна отчетоха, че през последните години времето за финализиране на сделката се е утроило, съобщи БТА.

Водещи

Най-четени