Очакваме 4-5 млн. тона зърно, но на по-ниска цена 30.06 | 10:30

Голямото количество ще удари по джоба на фермерите, коментират от бранша

От Мария Стоянова

Очаква се крайните резултати от зърнената реколта тази година да са много добри като количество – между 4 и 5 млн. тона. Цените на продукцията обаче ще тръгнат надолу, коментират от бранша.

Допълнителни опасения, че качеството на зърното ще е по-ниско, създава и влажното време през последните месеци. Това от своя страна ще затрудни зърнопроизводителите да преговарят за висока цена. Освен това разходите им ще растат и заради необходимостта от допълнително сушене, което излиза доста скъпо.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите смятат, че зърното ще е между 4 и 5 млн. тона, но ще удари по джоба фермерите, които ще платят високата себестойност.

По думите на Ангел Вукодинов, зам.-председател на асоциацията, ще има по-ниски добиви и влошено качество на зърното на някои места, но е рано да се прогнозира, за да не се спекулира с реалното положение.

От бранша се надяват само да няма договорка между търговците като миналата година за изкупните цени. И производители, и търговци в момента са предпазливи, тъй като жътвата на пшеницата реално сега започва истински, предаде "24 часа".

Заради лошите климатични условия и намаленото потребление цените на зърнените и маслодайните култури по борсите ще продължат да падат, прогнозират от Софийската стокова борса.

Вътрешното потребление на страната е над 1,5 милиона тона. Остатъкът от реколтата ще бъде изнесен. Но на външните пазари цените също вървят надолу. Причината е, че производството рекордно расте, а очакваният ръст на потреблението е скромен, коментираха още експертите.

В същото време очертаващото се рязко намаление на световната търговия предполага увеличение на крайните запаси от 186,0 млн. т на 188,6 млн. тона, а това определено ще окаже сериозно влияние върху продължаващия спад на цените, коментират експертите от Софийската стокова борса.

Водещи