Очакваме добра реколта от гроздето, въпреки тежката зима и сушата 31.07 | 16:19

Ако не завали до гроздобера, продукцията ще се стафидира, предупредиха от ИАЛВ

От Кремена Крумова

Прогнозите за реколта от грозде - и за количество, и за качество, към днешна дата са много добри. Този извод направи инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ).

Той разговаря с винопроизводители от Северна Българи, пише Север.бг. Заедно с него във Велико търново пристигна и проф. Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарска камара (НВЛК).

На някои места част от лозовите насаждения за замръзнали и това ще намали реколтата с 20%, а ако до гроздобера не завали гроздето ще се стафидира, т.е ще има по-малко сок от гроздето, съответно и количеството вино ще бъде по-малко.

За изпълнителния директор на ИАЛВ обаче това не е проблем - пазарът би се компенсирал с новите насаждеиня и реколтата от Южна България.

Над 10 млн. литра вино са изнесени през миналата година, като очакванията са и тази година да се отчете подобна цифра, ако атмосферните условия са благоприятни.

"Деликатна тема са пелинът и ароматизираните напитки. Те се радват на изключителен интерес и от нашите партньори. Но в момента, в който се поръчат огромни количества, се стига до неприятности, защото не са достатъчно качествени. Опитваме се да ограничим това. Вземаме бързи мерки за ограничаване на това производство и за износ", коменитра още инж. Коев. 

95% от производителите на ароматизирани напитки са от Северна България. Не бива заради един-двама да страда целия бранш, посочи още шефът на ИАЛВ.

Водещи

Най-четени