Очакват с 40% по-слаба реколта от грозде в Пловдивско 04.09 | 11:14

Причината са неблагоприятните температури. Очаква се изкупната кампания да приключи по-рано

От Ралица Стоянова

С около 40 на сто по-слаба реколта на грозде в Пловдивския регион тази година, прогнозират енолозите. Основна причина за ниските добиви са климатичните условия - рекордни температури както през зимата, така и през лятото, каза доц. Валентин Бамбалов, технолог в местна винарска изба, цитиран от БТА.

Значителна част от лозята измръзнаха, от което добивът намаля, а заради сушата качеството на останалото грозде е сериозно компрометирано, коментира технологът. По думите му спасени са били само тези лозя, чиито стопани са имали възможност за капково напояване, а останалите са били стресирани от сушата.

От друга страна, според специалиста, реколтата е интересна, защото е по-различна - гроздето е много узряло и концентрирано. При по-внимателен подбор от страна на технолозите биха се получили интересни и качествени вина.

За първи път тази година кампанията по изкупуването на гроздето в Пловдивски регион започна значително по-рано - на 20 август за бялото грозде и в началото на септември за червеното. Заради това цялата кампания по гроздобера се очаква да привърши до края на септември вместо както е по принцип - в края на октомври.

По-ниският добив обаче не променя изкупните цени на гроздето, които и тази година остават в рамките на 70-90 стотинки за бялото грозде и около 60-70 за червеното. Само някои сортове бяло грозде, заради сниженото качество, ще се изкупуват на малко по-ниска цена от посочената, коментира Бамбалов.

Пловдивския регион е един от най-добрите в страната за отглеждане на лозя, смята експертът.

По традиция с древен ритуал за мачкане на грозде и избиране на кралица на виното в пловдивското село Старосел отбелязаха началото на гроздобера.

Водещи

Най-четени