Още 325 млн. евро съкращения в Гърция 17.02 | 09:53

Целта е да бъдат гласувани по бързата процедура до неделя

От iNews.bg

Гърция вече се съгласи да направи 300 млн. евро съкращения в разходите, за да получи втория спасителен план от тройката кредитори. Готвят се обаче и нови 325 млн. евро съкращения, съобщи гръцкото радио "Скай".

Конкретните мерки за постигането на тези икономии ще бъдат уредени със законопроекта, който е възможно да бъде внесен още днес в парламента, за да бъде гласуван по бързата процедура до неделя преди важната среща на Eurogroup в понеделник.

Сред мерките са намаляване на основните пенсии до 12% над 1300 евро и отмяна на надбавката за многодетни семейства, които имат годишен доход над 45 000 евро, както и допълнителни съкращения на разходите за отбрана и въоръжаване и здравеопазване (около 100 млн. евро). 

В същия законопроект ще бъдат включени и останалите съкращения, договорени по-рано с тройката, както и всички останали условия, необходими за отпускането на новата помощ.

Те предвиждат: ограничаване на разходите по програмите за въоръжаване с 300 млн. евро, намаляване на разходите за отбрана с 300 млн. евро, премахване на 550 поста на помощни-кметове с цел спестяване на 30 млн. евро, намаляване на публичните инвестиции с 400 млн. евро, намаляване на разходите за лекарства с 1,076 млрд. евро, ограничаване на потребителските разходи и на изборната надбавка с 270 млн. евро и др.

В. "Катимерини" посочва, че по данни на Министерството на финансите и на кредиторите и 2013 г. ще бъде година на рецесия за Гърция (шеста поред). През 2020 г. се очаква публичният дълг на Гърция да достигне 129% от БВП вместо 120%, каквато беше целта според новото кредитно споразумение. 

Водещи

Най-четени