Още година компенсации за земеделците заради руското ембарго 27.08 | 17:36

Фермерите ще получават и пари за транспорт, ако изтеглят продукцията си от пазара и после я дарят

От Кристиан Костурков

Българските фермери ще могат да разчитат на финансови компенсации за загуби, причинени от руското ембарго за внос на земеделска продукция от Европейския съюз, въведени от Москва като контрасанции на ограничителните мерки на Европа срещу Кремъл. Заради удължаването на забраната за внос на европейска фермерска стока на руския пазар до юли 2016 г., производителите на плодове и зеленчуци от ЕС ще могат да разчитат на подпомагане поне до есента на следващата година.

Европейската комисия е предвидила удължаване на прилагането на временните извънредни мерки за подпомагане на производителите. Помощи ще се изплащат до 30 септември 2016 г. Това се регламентира от промени в Наредба № 6 за условията и реда за временни извънредни мерки за подпомагане на пазара в сектора на зеленчуците и плодовете, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ).

Производителите на плодове и зеленчуци у нас, както и колегите им от останалите страни членки, ще могат да прилагат познатите вече две извънредни мерки. Първата обхваща изтегляне на продуктите от пазара, които да бъдат безвъзмездно предоставени на благотворителни организации или фондации, училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове или места за лишаване от свобода, както и за храна за животни. Втората извънредна мярка предвижда небране на зеленчуци и плодове, припомнят от ДФЗ.

Ако някой производител реши да се възползва от някоя от мерките, той задължително ще трябва да го удостовери със съответните документи, за да може да получи компенсацията си. При изтегляне от пазара на зеленчуци и/или плодове за храна на животните, това се удостоверява с констативен протокол от официален ветеринарен лекар или от инспектор от Българската агенция по безопасност на храните. Подобна дейност, както и при варианта с небране на продукция, се извършва задължително и в присъствието на служител на Техническия инспекторат на Разплащателната агенция.

Двете предвидени компенсаторни мерки ще се прилагат за същите земеделски продукти както и през 2014 г. Това са домати, краставици, корнишони, моркови, сладки пиперки, зеле, карфиол, гъби, ябълки круши, малини, десертно грозде, сливи, праскови и нектарини. Право на компенсации обаче ще имат само фермерите, които са регистрирани като земеделски производители по Наредба № 3 до 31 юли 2015 г.

Условията за определяне на размера на финансовата помощ остават без промяна спрямо сегашните. Разликата обаче е, че сега фермерите ще могат да получат пари и за направените разходи за транспорт при изтеглянето на продукцията си от пазара и предоставянето й на предвидените различни типове получатели. Помощта за транспортните разходи ще се предоставя само на производители, които са извършили превоза на одобрени за изтегляне зеленчуци и плодове от мястото на изтегляне до мястото на доставка.

За да получат компенсациите си, фермерите трябва да подадат заявления за прилагане на някоя от предвидените мерки за подпомагане в областните дирекции на ДФЗ в отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане" по адрес на регистрация на производителя.

Водещи

Най-четени