Още половин година икономиката на ЕС ще се лута 23.02 | 13:30

Едва през второто полугодие се очаква лек и плавен растеж

От Ивайло Ачев

Забавянето във възстановяването на икономиката на ЕС като цяло и на еврозоната в частност ще продължи и през първото полугодие на тази година. Това сочат най-новите икономически прогнози на Европейската комисия.

Оптимистична нотка обаче ще има през второто полугодие. Тогава ЕК очаква лек растеж.

Икономически растеж

На база годишни изчисления реалният растеж на БВП през 2012 г. се очаква да остане непроменен в ЕС и да намалее с 0,3% в еврозоната. Това представлява понижение с 0,6% за ЕС и 0,8% за еврозоната в сравнение с есенната прогноза от 10 ноември 2011 година.

Растежът на БВП е прогнозиран като отрицателен за тази година в девет държави (Гърция, Португалия, Испания, Белгия, Италия, Кипър, Холандия, Словения и Унгария), непроменен в една (Чехия) и положителен в седемнадесет (Германия, Естония, Ирландия, Франция, Люксембург, Малта, Австрия, Словакия, Финландия, България, Дания, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Швеция и Великобритания). Най-висок растеж ще има в Полша (2,5%), Литва (2,3%) и Латвия (2,1%) а най-голямо свиване се очаква в Гърция (-4,4%) и Португалия (-3,3%). За България се очаква растеж от 1,4% през настоящата година.

Инфлация

Прогнозните стойности за инфлацията през 2012 г. бяха леко повишени в сравнение с есента поради постоянното поскъпване на енергията и повишаването на косвените данъци. Понастоящем инфлацията е 2,3% за ЕС и 2,1% за еврозоната. Очаква се през прогнозния период инфлацията да продължи бавния си спад. За България прогнозата е за 3% инфлация, което ни нарежда напред в класацията и наравно с Чехия, Румъния и Финландия. Най-висока инфлация се предвижда в Полша - 3,5%, а най-ниска - в Гърция, където всъщност се очаква дефлация от 0,5%.

Перспективи пред вътрешното и световното търсене

  Опасенията по отношение на суверенния риск за някои държави-членки се поразсеяха напоследък, но все още нещата не са се успокоили и условията за кредитиране в частния сектор стават все по-строги. Цялостната ситуация на финансовите пазари в ЕС остава нестабилна и частните инвестиции и потреблението все още са под влиянието на несигурността, но рискът от кредитна криза е намален главно благодарение на мерките за ликвидност, предприети от ЕЦБ. Освен това, предвид свитото търсене, не се очаква условията по кредитите да ограничават инвестициите и потреблението отвъд прогнозния период (до края на годината). Като цяло през втората половина на 2012 г. се очакват постепенно връщане на доверието и възстановяване на инвестициите и потреблението.

Оценка на риска

Поради продължаващата несигурност има опасност да се наложи прогнозите за растежа в ЕС за 2012 г. да бъдат коригирани в низходяща посока, казват от Брюксел.

Ако задълбочаването на кризата с държавния дълг в крайна сметка предизвика свиване на кредитирането и срив във вътрешното търсене, това вероятно ще доведе до дълбока и трайна рецесия. Благоприятните възможности за развитие по отношение на БВП включват по-силно от очакваното възвръщане на доверието и по-стабилно търсене в световен мащаб, произтичащо например от стабилизирането на жилищния пазар в САЩ.

Що се отнася до инфлацията, рисковете изглеждат до голяма степен балансирани, като основният риск е свързан с по-рязко от очакваното свиване на БВП, което ще причини спад в динамиката на цените. От друга страна, смущенията в доставките на петрол поради геополитическо напрежение и надхвърлящо прогнозите търсене в нововъзникващите пазари могат да повишат инфлацията на цените на стоките.

Водещи