Пазарувайте спокойно, няма опасни уреди на пазара 15.12 | 18:00

По време на инспекцията са констатирани само несъответствия в маркировката на стоките

От iNews.bg

Няма опасни уреди на пазара на черна и бяла техника у нас. Това успокоиха от икономическото министерство, които заедно с Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) провериха пазара на битова техника и електроника преди празниците.

"Целта на кампанията на Министерство на икономиката е безопасността и законосъобразността на пускането на пазара на електрически уреди - черна и бяла техника", посочи зам.-министър Даниела Везиева.

По думите й по време на инспекцията са констатирани несъответствия в маркировката на стоките и неспазване на изискванията за наличие на превод на български на указанията за употреба.

Тя обясни, че при проверките освен техническата изправност на уредите, се преглеждат и цените им, дали е начислен ДДС и дали съответстват на вносните документи.

В проверките на ДАМТН от началото на годината досега от магазинната мрежа са иззети и са унищожени 195 броя несъответстващи на изискванията електроуреди. Общо 1917 проверки е извършила ДАМТН от началото на годината до момента. От тях 876 са били фокусирани именно върху черната и бяла техника, като са регистрирани едва 30 нарушения - предимно на хладилници и телевизори. До момента са издадени 19 акта на стойност 20 хиляди лева. Максималната глоба за често срещаните нарушения е 2 000 лева.

От началото на годината до края на ноември Комисията за защита на потребителите е извършила 990 проверки в обекти, предлагащи домакински електроуреди и електроника и провери 1342 уреда от тези групи. При проверките е установено, че търговците предлагат за продажба на потребителите уреди, които са снабдени с етикети и информационни листове на български език, отговарящи на приложимите изисквания на делегираните регламенти. Тази продуктова група е обект на перманентен контрол, тъй като се извършват и проверки по постъпили в КЗП жалби за рекламации. За същия период са разгледани 872 жалби за рекламации на битови уреди и електроника, от които 670 са удовлетворени.   

Водещи

Най-четени