Пак на дъното в класация за доходи в ЕС 13.12 | 14:22

БВП, изчислен с покупателната способност на гражданите, е 44% от средното за ЕС

От iNews.bg

България отново зае последното място в традиционната класация за разпределението на брутния вътрешен продукт на човек, измерено с покупателната способност. Изследването е на Евростат и се отнася за 2010 година.

Разпределението на брутния вътрешен продукт (БВП) на човек е често използван индикатор за благосъстоянието на дадена нация, но той далеч не е достатъчен. Необходимо е и съпоставянето на покупателната способност спрямо останалите държави в общността, обясняват социолозите.

По този показател България заема традиционното последно място – БВП на човек, измерен с покупателната способност, е 44% от средното за ЕС. В същото време Люксембург оглавява класацията за поредна година с 271% над средното ниво на индикатора.

На второ място се нарежда Холандия със 133% от средното за ЕС, а Ирландия заема третата позиция със 128%.

Локомотивите на Европа – Германия и Франция са съответно осма и единадесета. В Германия БВП, измерен с покупателната способност на гражданите е 118% от средното за ЕС, а във Франция – 108%.

Северната ни съседка Румъния е едно място пред нас – БВП на човек от населението, измерен спрямо покупателната способност, е 46% от средния за общността.

Статистиците обясняват поредното лидерско място на Люксембург в класацията по този показател с факта, че в страната-джудже работят много хора, които реално живеят в друга страна от общността. Така големият БВП, изработен от хората, работещи в Люксембург, се разпределя върху по-малък брой жители.

Ако се вземе предвид само добавеното от живеещите във Великото херцогство, то БВП на човек ще бъде 195% от средното за ЕС – отново челна позиция.

Най-четени