България отново на дъното на ЕС по БВП на глава от населението 21.06 | 13:51

Люксембург е с БВП на глава от населението в рамките на 283% от средното за ЕС

От iNews.bg

Статистическата служба на ЕС "Евростат" публикува първоначалните данни за разпределението на брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, измерено с индекса на покупателните стандарти, в общността за 2010 година.

България отново се нареди на последното място в ЕС – БВП на глава от населението у нас е 43% от средното за общността. На челните позиции за поредна година е Люксембург. В държавата-джудже БВП на глава от населението е 283% от средното за ЕС. От статистиката обясняват високите резултати на херцогството с големия брой мигранти, които работят, но живеят извън територията на страната.

На второ място през тази година е Холандия (134% от средното за ЕС), следвана от Дания (125%) и Ирландия (125%).

Парадоксално е, но в изпадналата в тежка криза Гърция разпределението на брутния вътрешен продукт на глава от населението е в рамките на 89% от средното за ЕС. Далеч назад остават новите членки Чехия (80%), Словакия (74%), Естония (65%) и Полша (62%).

Северната ни съседка Румъния с малко изпреварва данните за София – 45% от средното за ЕС.

Всъщност според данните на "Евростат" за 2010 година зад България остават единствено официалните кандидатки за членство – Черна гора (40%) и Македония (35%). Пред нас обаче са Хърватия (61%) и Турция (48%), които също са официални кандидати за членство в общността.

Водещи

Най-четени