Пакистанските авиолинии молят правителството за финансова помощ 11.11 | 16:55

Ако властите не се съгласят, фалит или приватизация очакват PIA

От Кристалина Илиева

Страдащата пакистанска авиокомпания (PIA) се обърна към правителството с молба да опрости загубите й в размер на 1.7 милиарда долара, за да я спаси от заплашващия я фалит, предаде АФП.

В пет годишен възстановителен план от компанията обещават да съкратят бюджета си и да подобрят самолетния си парк ако държавната хазна се съгласи да опрости задълженията си и изплати дълговете й към кредиторите. Управлението на PIA обвинява „лошата политика от миналото“ за дълбоката криза, в която е изпаднал националния превозвач и е убедено в бъдещия успех на компанията.

За съжаление изпълнението на исканията на авиокомпнаията би било непосилно начинание за държавата, сама затънала в дългове и зависима от помощта на САЩ, за да оцелее. Пакистан е в дълбока рецесия, влошена от намаляващите чуждестранни инвестиции и социални проблеми.

Финансови експерти от Исламабад коментират, че молбата е неизпълнима. Най-добрият вариант за националния превозвач е той да бъде приватизиран, допълват експертите. Пакистанските авиолинии не са регистрирали печалба от 2004 година насам.

Водещи

Най-четени