Папазов: В БДЖ съкращения няма да има 15.05 | 18:06

Ако бъдат освобождавани хора, те ще бъдат пренасочвани към други дейности

От Георги Георгиев

"Никой от Министерството на транспорта не е казал, че съкращения в БДЖ ще има. Такова нещо няма". Това заяви транспортният министър Данаил Папазов, цитиран от БНР.

По думите му оптимизацията в БДЖ означава, че ако бъдат освободени хора, те могат да бъдат пренасочени към други дейности, за които има недостиг.

Според министъра в момента се прави всичко възможно да се постигне договорка с кредиторите на БДЖ, за да бъдат разсрочени дълговете на държавната железница.

По отношение на проблемите с превозвачите, Папазов обясни, че те са натрупани от години.

"Някои изисквания, които сме поставили пред турската страна, браншът не ги приема и обратно. Заради това в момента се движим с по-бавни темпове, отколкото ни се иска", коментира министърът.

По думите му проблемът не е лесен за разрешаване, тъй като всеки един от браншовете си пази пазара.

"Либерализацията изисква да отпаднат таксите от 43 евро, което е неприемливо и ние не отстъпваме от тази своя позиция. Ние искаме по-голяма бройка за разрешителните, с което турските превозвачи не са съгласни", заяви Папазов.

По отношение раздаването на лицензи Папазов коментира, че през последните 10 години не е имало такъв сериозен елемент в борбата със сивия сектор. По думите му за 7 месеца са били направени повече проверки, отколкото за последните 5 години взети заедно.

Водещи

Най-четени