Пенсионната вноска да се вдигне с 2% догодина, препоръчва МВФ 25.10 | 16:14

Според техническата мисия на фонда за пенсионната реформа пенсиите при ранното пенсиониране трябва да се изплащат от т.- нар. "втори стълб" в пенсионната система, а осигурителният стаж трябва да започне да се повишава от догодина

От Миглена Ивановa

Преместване на изплащането на пенсиите при ранно пенсионираните към втория стълб на пенсионната система препоръча техническата мисия на Международния валутен фонд (МВФ) за пенсионната реформа в България, съобщиха от Министерството на финансите.

Сред препоръките на фонда е и увеличаването на пенсионните вноски по първия стълб с 2% до 18% още от следващата година.

От МВФ смятат, че и увеличаването на осигурителния стаж трябва да започне от 2011 г. с по шест месеца годишно както за жените, така и за мъжете. Нужно е и затягането на контрола върху получателите на пенсии за инвалидност.

Основна мярка за фискалната стабилност на страната, според МВФ, е ограничаването на дефицита в пенсионната система. Според експертите от институцията, в средносрочен план този дефицит може да достигне дори 7% от Брутния вътрешен продукт на страната. Затова и следва да се въведат допълнителни мерки за ограничаване на натиска върху разходите и за увеличаване на приходите в средносрочен план.

Комисията на фонда е заключила, че заради демографските тенденции са необходими допълнителни реформи, за да се гарантира финансовата стабилност на системата на общественото пенсионно осигуряване. Последните предложени от правителството мерки, обаче, ще ограничат, но няма да елиминират натиска върху бюджета.

Водещи

Най-четени