Държавата твърдо „за“ идеята да ползва парите в професионалните пенсионни фондове 25.10 | 14:55

Въпреки критиките вливането на фондовете в НОИ е заложено в измененията на Кодекса за социално осигуряване

От Миглена Ивановa

Управлението на вноските от професионалните пенсионни фондове се поема от Националния осигурителен институт (НОИ), стана ясно на пресконференция на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и управителят на института Христина Митрева.

Промените ще бъдат въведени с измененията на Кодекса за социално осигуряване (КСО), въпреки че финансови експерти и работодатели остро възразиха срещу тази идея. Според немалко специалисти мярката може да се отрази силно негативно на цялата финансова система.

Според разчетите, ако от 1 януари 2011 г. професионалните пенсионни фондове плащат основна, а не допълнителна пенсия на работещите първа и втора категория труд, пенсията на лице първа категория труд на базата на натрупаните в индивидуалната му партида средства ще бъде 53 лв., а при осем години срок на получаване ще бъде 72 лв. В същото време пенсията от държавното обществено осигуряване на това лице ще бъде 465 лв.

За лицата, работещи втора категория труд е изчислено, че ще получат 120 лв., а от държавното обществено осигуряване средният размер на отпуснатите пенсии за втора категория труд е 314 лв.

Никъде в Европейския съюз няма професионални пенсионни фондове на капиталов принцип и за да не стане така, че от първи януари, когато получат тези пенсии, хората да дойдат пред министерство на труда, ние трябва да променим модела, за да гарантираме на хората – миньори, металурзи, които с честен труд са си изкарвали парите, да получават едни достойни пенсии – това е ангажиментът на държавата, заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от Агенция Фокус.

Той посочи още, че с промените в системата за държавното обществено осигуряване до 2017 година дефицитът за фонд „Пенсии” ще се сведе до нула и уточни, че от 2000 до 2010 година дефицитът се е увеличил 20 пъти над 2 млрд. лв. Дълготрайно стабилизиране на фондовете на Държавното обществено осигуряване пък щяло да бъде постигнато през 2032 г.

Управителят на НОИ Христина Митрева посочи, че с промените в Кодекса за социално осигуряване ще се засили контролът върху неправомерните плащания. Ще се увеличи периодът, за който се изчислява размерът за обезщетенията за бременност и безработица от 12 месеца на 18 месеца, като по думите й това няма да се отрази на тези, които „редовно и точно се осигуряват“.

Митрева припомни и заложените в Кодекса промени, свързани с възрастта на пенсиониране. Постепенно увеличаване на осигурителния стаж с четири месеца от 2015 година до 2024 година предвиждат измененията.

По-рано в понеделник работодатели заявиха, че ако промяната бъде приета, ще се обърнат към омбудсмана и главния прокурор.

Водещи

Най-четени