Питат търговци и доставчици притискат ли ги от големите вериги 16.02 | 16:18

Анкетата е анонимна и вече е качена на сайта на МИЕТ

От Деляна Петкова

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) организира анонимна анкета в Интернет за съществуващите практики в отношенията между големите търговски вериги и доставчиците им, съобщиха от ведомството.

Междуведомствена работна група ще събира информация заради сигнали на работодателски организации и представители на бизнеса за нелоялни търговски практики, уточняват от министерството.

На сайта на МИЕТ е публикувана и анкетата, която желаещите да участват в нея могат да изтеглят и попълнят. Ето и някои от въпросите в нея:

- Съществуват ли несправедливи условия и натиск при договарянето и предоговарянето на условията в договорите с търговските вериги?  

- Подложени ли сте на "принуда” за намаляване цените на продукцията

- Как се отразяват върху крайната цена и качеството на стоките условията по договорите с търговската/и верига/и

- Фирмата Ви поставена ли е във финансово затруднение вследствие поведението на контрагентите

- Моля, посочете такси/налози, които се явяват дължими от Вас само при доставка в обект на голяма търговска верига и други.

На базата на събраната информация междуведомствената група ще реши дали отношенията между търговските вериги и техните доставчици трябва да подлежат на регулация.

iNews припомня, че във вторник (15 февруари) проф. д-р Септемврина Костова, преподавател в катедра "Икономика на търговията” в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), предупреди, че чуждите търговски вериги налагат непосилни условия за нашите доставчици.

Водещи

Най-четени