Платихме 3 млн. лв. за реклама на сиренето ни в чужбина 20.08 | 15:18

Програмата "Европейско сирене, моля" приключи

От Ралица Стоянова

Българската програма "Европейско сирене, моля” приключи успешно, инофрмират от фонд "Земеделие". Тя беше първата одобрена от Европейската комисия програма за промоция на български земеделски продукти в чужди страни.

За тригодишното ѝ изпълнение фонд "Земеделие" е изплатил общо 3 079 449 лева европейско и национално финансиране, а изпълнението на дейностите по договора е 98%.

Програмата дава възможност на производителите и преработвателите да рекламират наше сирене и кашкавал на международните пазари, като участват в престижни изложения за храни в млечния сектор. Продуктите ни стигнаха до потребителите на Русия и Украйна чрез мащабна рекламна кампания - от публикации във вестници, списания и специализирани издания до клипове в киносалони и телевизионни канали.

В момента ДФЗ има сключени шест договора за финансово подпомагане на промоционални програми с общ бюджет от над 25 млн. лева. Сред рекламираните продукти са бяло саламурено сирене, кашкавал, кисело мляко, лютеница, печена белена капия, конфитюр от рози, мармалад от шипки, компот от праскови и качествени вина. Те са насочени към пазарите на 5 континента и конкретно към Испания, Германия, Полша, Румъния, Великобритания, Бразилия, Китай, ОАЕ, Русия, Украйна, Австралия и САЩ.

Програмите за промоция на земеделски или хранителни продукти могат да се разработват от сдружения на производители или от производители и търговци. Те кандидатстват в Министерството на земеделието и храните (МЗХ), а документите се подават всяка година в срок до 15 април (1-ро представяне) и 30 септември (2-ро представяне). Постоянната консултативна комисия към МЗХ определя кои програми да бъдат предложени за утвърждаване от министъра на земеделието и храните и след това изпратени за одобрение от Европейската комисия.

Договорите се сключват с фонд "Земеделие" до 90 дни от датата, на която е обявено решението на ЕК. Сдружението или асоциацията внасят гаранция за изпълнение на ангажимента в полза на фонда в размер на 15% от максималното годишно финансиране по програмата. ЕС предоставя половината от бюджета на програмата, 30% са съфинансиране от ДФ "Земеделие”, а бенефициентът осигурява останалите 20% от средствата.

Водещи

Най-четени