Плащаме вноски за ДОО независимо от старите дългове 20.12 | 10:50

За целта е нужно да се подаде заявление в НАП

От Десислава Маданска

Самоосигуряващите се лица могат да посочат, че плащат осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване (ДОО), независимо от това, че имат по-стари задължения, например за данъци. Това може да стане с последните промени в Кодекса за социално осигуряване, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

За да бъде отнесено плащането за осигурителните вноски за ДОО, самоосигурявнащите се лица задължително трябва да подадат писмено заявление в офиса на НАП по постоянен адрес, преди парите да бъдат наредени по сметките на приходното ведомство.

Промяната е направена във връзка с изискването на осигурителното законодателство вноските за държавното обществено осигуряване да са внесени от самоосигуряващите се.

По този повод и поради поредността на погасяване на публичните задължения, въведена от началото на 2013 г., би могло да се стигне до случаи, в които самоосигуряващите се лица със стари данъчни задължения извършват плащания, но сумите погасяват техните по-стари дългове, като текущите остават неплатени. След подаването на заявлението сумите ще могат да постъпят за погасяване на осигурителните вноски за държавно обществено осигуряване.

Водещи

Най-четени