Плащаме морето с кредитни карти, покриваме ги трудно 30.08 | 14:01

Подготовката на ученици и студенти ще натовари допълнително бюджетите на семействата

От Ралица Стоянова

Плащаме за море с кредитните карти, чието покриване става все по-трудно, отчитат от Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ).

Нивата на събираемост се запазват стабилни през юли и вещаят позитивни очаквания за финансовото състояние на българите. Понижението спрямо юни е едва 0,5 пункта*.

Символичният спад в индекса се корени в понижението на събираемостта от кредитните карти, равняващо се на около 6%.

Причината се крие в по-свободното финансово поведение на хората през летния сезон, заради което се увеличават задълженията им. От друга страна обаче сезонната заетост през лятото, която гарантира на много хора по-добро финансово положение през изтичащия вече сезон, запазва нивата на плащане по кредитите стабилни.

Събираемостта през септември традиционно пада най осезаемо спрямо останалите месеци от годината.

Приготовленията за училище обикновено са сериозен финансов ангажимент за родителите. Те, заедно с разходите около началото на академичната година за студентите, са причината за по-ниска събираемост на задълженията на домакинствата. Затова от АКАБГ съветват внимателно планиране на разходите, свързани с образование.

Строителство и транспорт продължават да са сред критичните сектори в сферата на междуфирмената задлъжнялост. Влиянието на кризата все още се усеща в тези браншове, което прави изплащането на дългове по-трудна задача.

Същевременно сферите като хранително-вкусова промишленост, които не бяха така осезаемо засегнати от кризата, отчитат по-малко натрупване на задължения и по-бърза събираемост.

Според специалистите от АКАБГ на този етап не може да се определи конкретен профил на компанията-длъжник. В състояние на задлъжнялост изпадат както фирмите от малкия и среден бизнес, така и големите корпорации.

Вземанията от по-мащабните корпорации обаче се събират по-лесно. Причината е в по-големите им капитали и по-големия брой възможности за съкращаване на определени пера.

* Цифровият показател следи промените в тенденциите в задлъжнялостта на домакинствата от месец януари 2010 година, когато е фиксиран условно на 100 пункта.

Водещи

Най-четени