По-малък добив на пшеница и ечемик очакват от МЗХ 03.06 | 18:00

Има сериозен спад в процента на добро състояние на посевите

От Ивайло Ачев

Около 3,8 - 3,9 млн. тона пшеница и 580 - 620 хил. тона ечемик се очаква да достигне реколтата за 2012 година, сочат изчисленията, направени на база информацията на Областните дирекции "Земеделие", съобщава bTV.

За сравнение, прогнозните данни за очаквано производство за същия период на предходната година са били в диапазона 3,8 - 3,9 до 4 млн. тона за пшеницата и 600-700 хил. тона за ечемика.

Според прогнозите средните добиви за страната ще са в границите на 360-370 кг/дка за пшеницата и 330-340 кг/дка за ечемика.

Обобщените данни на експертните комисии на Областните дирекции "Земеделие" сочат, че състоянието на посевите с пшеница е "добро" до "много добро" при 78,1% от засажденията. През 2011 г. този процент е бил 87%.

При площите с ечемик процентът на посевите в подобно състояние е 69,4 на сто, като предходната година те са били - 87,6 на сто, информираха от министерството.

Според експертите, съпоставяйки настоящите данни с тези от предходната година, е видно, че процентът на посевите с пшеница в добро до много добро състояние е с приблизително 9% по-малко за пшеницата и с 18% за ечемика. Това се дължи до голяма степен на неблагоприятните агроклиматични условия през есента на миналата година и зимата на тази година.

Като "средно добро" специалистите определят състоянието на 19,4 на сто от посевите с пшеница и на 25,4 на сто на ечемика. Посевите в "незадоволително" състояние са 2,2 на сто при пшеницата и 3,8 на сто при ечемика.

Щетите при рапицата и ечемика ще бъдат изчислени след приключване на процедурата по издаване на констативни протоколи за напълно пропаднали площи и обобщаване  на постъпилата в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) информация.

Водещи

Най-четени