Погасяваме предсрочно ипотеката си без такса 07.03 | 11:38

Банките вече ще работят по лихви, които се определят от пазара, реши парламентът

От Ивелина Георгиева

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за потребителския кредит, с които ще се гарантират правата и интересите на потребителите. С промените управляващите целят да хармонизират българската банкова среда с тази на Европейския съюз и да се засили пазарното начало.

"Това означава, че банките вече ще работят по лихви, които се определят от пазара", обясни един от вносителите на законопроекта – депутатът от Коалиция за България Румен Гечев. По думите му става въпрос за плаваща лихва и намаляване броя на таксите, които ще плащат кредитополучателите, съобразно европейските стандарти.

Търговските банки ще бъдат задължени при жилищните и ипотечните кредити да предложат алтернативен кредит на кредитополучателите, при които, в случай че те са неплатежоспособни, задължението им към банката ще отпадне с напускане на ипотекираното жилище. Тези кредити ще бъдат по-скъпи, подчерта Гечев.

Българските граждани, които решат да плащат тази по-висока лихва, ще имат сигурна гаранция, че няма да изпаднат в неплатежоспособност, но дори и да изпаднат, те няма да имат допълнителни задължения към банката, посочи той.

С промените отпада и таксата за предсрочно погасяване по кредита. Тези, които са направили 12 плащания по жилищен и ипотечен кредит, няма да дължат повече пари на банката, стана ясно от думите на депутата.

Той допълни, че в тези случаи гражданите ще могат свободно да рефинансират от друга банка, при положение че имат достъп до по-евтин ресурс, т.е. до по-ниска лихва. Досега това не беше възможно, тъй като наказателната лихва беше около 4-5%, което забраняваше на кредитополучателите да ползват ресурс от друга банка, подчерта народният представител.

"България е последната страна в ЕС, която сваля тези бариери и тези задължителни такси. По този начин нашата банкова среда се доближава до банковите параметри на ЕС", каза Румен Гечев.

След второто четене на закона, което ще стане другата седмица, кредитополучателите и вложителите ще имат по-високи гаранции и достъп до потребителския кредит с по-благоприятни условия, допълни той. Новият закон ще важи само за новите кредити, но вносителят не изключи възможността някои от вече сключените договори да бъдат преразгледани.

Народният представител от ГЕРБ Емил Радев похвали въвеждането на европейските практики, свързани с невъзможността да се начисляват няколко такси за едно и също действие от страна на банките, но изтъкна, че в законопроекта има много други притеснителни неща.

Според него най-притеснителното е задължаването на банките в едномесечен срок от обявяване на кредита за предсрочно изискуем банките да пристъпят към принудително изпълнение към имуществото на длъжниците.

Така с едностранно производство банките снабдяват с изпълнителен лист на основание извлечение от сметки, образуват изпълнително дело, което не може да бъде спряно от възраженията на длъжника.

"Вместо да могат банките няколко месеца да преговарят с длъжника за отсрочване, за нов план за погасяване, ние ги задължаваме директно да започнат изпълнителни производства, което ще доведе до стотици, хиляди български граждани да изгубят жилищата си", коментира Емил Радев.

Водещи

Най-четени