Подписването за "Южен поток" нямало връзка с цената на газа 13.11 | 12:34

Това заяви шефът на "Газпром" Алексей Милер

От Ралица Стоянова

България не свързва приемането на окончателното инвестиционно решение за своя участък от газопровода "Южен поток” с коригирането на цените на руския газ. Това заяви днес ръководителят на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Двата въпроса не са взаимно свързани. Що се отнася до коригирането на цените, то през тази година вече бяха направени всички необходими промени в договора”, каза Милер, пише агенция "Фокус".

Планира се строителството на морския участък на газопровода "Южен поток” да започне на 7 декември тази година. Окончателното инвестиционно решение за морския участък на газопровода трябва да бъде прието на 14 ноември. Трябва да бъдат приети инвестиционни решения с България, Унгария, Словения и Сърбия. С Унгария, Словения и Сърбия това вече е факт. "На 14 ноември планираме да подпишем окончателното инвестиционно решение за морския участък, на 15 ноември – за българския", каза ръководителят на "Газпром”.

Строителството на "Южен поток” ще започне от черноморското крайбрежие на Краснодарски край, в района на Анапа. Маршрутът на газопровода ще премине през акваторията на Черно море до Варна. След това руският газ ще преминава през територията на България, Сърбия, Унгария, Словения и Италия.

 

 

Водещи

Най-четени