Подпомагат пострадалите от наводнението в с. Бисер стопани 04.07 | 16:06

Те получават средства за отглеждане на зеленчуци, орехи и животни

От Ралица Стоянова

В село Бисер премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието и храните  Мирослав Найденов връчиха заповеди за одобрените проекти за подпомагане на пострадалите от наводнението през февруари дребни стопани от общините Харманли и Любимец.

Проектите са за отглеждане на зеленчуци, орехи и животни. Подготвени са 12 проекта по мярка 141 "Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране" от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. За десет от тези проекта вече е издадена заповед за одобрение от Държавен фонд "Земеделие", а за другите два, тя е в процес на издаване.

Помощта по мярка 141 е до 7 500 евро и се изплаща ежегодно по 1 500 евро. Одобрените полупазарни стопанства след успешното приключване на проекти ще станат пазарни и ще могат да се издържат от земеделската си дейност, както и да осигурят допълнителни работни места в района като наемат временно или за постоянно работници.

Националната служба за съвети в земеделието има готовност да изготви на вече одобрените стопанства проекти по мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства" от ПРСР. Чрез тези проекти те ще могат да закупят техника за обработка на почвата, да засадят нови овощни насаждения и да модернизират селскостопанските си постройки. Средната стойност на планираните проекти е около 10 000 лева - 20 000 лева.

Водещи

Най-четени