Поевтиняване на стоките за широко потребление 30.12 | 13:24

Това се дължи най-вече на намаления в стойността на памука, медта и какаото

От Кремена Бедерева

Стоките за широко потребление ще поевтинеят на годишна база за първи път от 2008 г. насам. Това се дължи най-вече на намаления в стойността на памука, медта и какаото, съобщава econ.bg.

Съществуват опасения, че европейската дългова криза и забавящия се растеж на китайската икономика ще ограничат търсенето на суровините, информира Bloomberg.

Индексът Standard&Poor's GSCI (The S&P GSCI) - показател измерващ движението на цените на стоките за широко потребление, се покачи с 0,3% до 4,908.1 пункта на 30 декември на борсата в Сингапур. Това намали загубата му за годината до 0,7%.

На пазарите в Ню Йорк цената на какаото поевтиня с 31% за 2011 г. на фона на признаците за увеличаване на доставките от Кот д'Ивоар – най-големият производител на суровината. Същевременно тази година памукът поевтиня с 37% поради увеличено производство и спад в търсенето.

Медта е метал, който често е виждан като индикатор за икономическа активност заради използването му в строителството и автомобилостроенето. Тази година обаче цената му падна за първи път от 2008 г. насам. За момента Китай е най-големият потребител на мед.

Ръстът на китайската икономика ще е 8,5% за следващата година. Това обаче е по-малко от миналогодишната стойност - 10,4%. Това показват изнесени на 28 ноември данни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

През декември производството в Китай се сви за втори пореден месец. Това стана на фона на колебливия растеж на световната икономика и удължаване на мерките на правителството в Пекин срещу спекулациите в жилищния пазар.

Водещи

Най-четени