Поевтиняването на тока било временно решение 04.03 | 15:25

Основният проблем са ниските доходи, според шефа на АЕЦ "Козлодуй"

От Ралица Стоянова

Предложените намаления от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на цената на електроенергията са само временно решение на проблема.

Това заяви директорът на АЕЦ "Козлодуй” Валентин Николов, цитиран от агенция "Фокус". Според него основните проблеми на българите са ниските доходи и безработицата. Ако те се решат – всичко друго ще влезе в норма, включително и сметките за изразходвана електроенергия.

Директорът на централата отбеляза, че има предложение цената на тока да е процент от средната работна заплата, което обаче в един общ пазар, какъвто е този в България, няма как да се случи.

По отношение на това, че в предложените намаления държавният регулатор отново не е коригирал енергийният микс, експертът обясни, че когато се прави регулиран пазар, в него трябва да влязат всички източници на електроенергия. В противен случай се получава дискриминация.

Николов изрази притеснение, че краткото време, което е имала Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, е предразполагало към прибързана грешка при промените, което веднага е щяло да рефлектира върху всички участници в енергийния сектор у нас.

По думите на директора на атомната централа обаче изключително притеснително е намалението на потреблението и хубавото време, което са довели до спиране на топлоцентрали.

"В момента износът ни е свит драстично, а това означава, че по-голямата част от произведената електроенергия ще е предназначена за вътрешния пазар. Той също е свит заради покупателната способност и сметките на потребителите, коментира Николов.

Той уточни, че проверката на Инспектората на Министерски съвет за спорната продажба на десет касетки ядрено гориво след закриването на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй” през 2011 година все още не е приключила. "Имам уверението, че резултатите ще са готови до 10 март, но е необходим подпис на министър-председателя, което е проблем при усложнената политическа обстановка”, подчерта директорът на централата.

Водещи

Най-четени