Ползваме най-евтиния ток в Европа 21.05 | 16:42

Спрямо жизнения стандарт електроенергията никак не е евтина за българите, отчитат от Евростат

От Георги Георгиев

Българските домакинства плащат най-малко за потреблението на електричество от всички страни в Европейския съюз. Цената за 100 кВт/ч у нас е 8 евро. Малко повече за ток плащат в Румъния (средно по 12,8 евро) и в Унгария (средно по 13,3 евро), сочат данни на Евростат, цитирани от Econ.bg.

Оказва се, че разликата на цената на електроенергията у нас е близо четири пъти по-малка от тази в Дания. Там електричеството излиза доста по-солено и домакинствата плащат осреднено по 29,4 евро. Подобно е положението в Германия, където цената е 29,2 евро за 100 кВт/ч и в Кипър, където тя е 24,8 евро.

Погледнато от друг ъгъл обаче изчисленията изглеждат по съвсем различен начин. При прилагане на стандартите за покупателната способност на населението и при изравняване на валутите и цените на стоките в 28-те страни членки на ЕС, излиза, че нашето електричество далеч не е най-евтиното.

Изчислено при равни други условия, най-малко за ток плащат финландците ( по 12,8 евро за 100 кВт/ч), гражданите на Люксембург (13,7 евро) и тези на Латвия (14 евро). Най-скъпо електричеството излиза в Кипър (28,2 евро) и в Германия (28,1евро). По тези критерии България се намира някъде в средата на класацията със средно 19,7 евро за 100 кВт/ч.

По данните на европейското статистическо бюро, промени в цената на природния газ също се наблюдават, като в Унгария се има 15-процентно намаление на нея, докато в Румъния тя бележи увеличение от 10%. Изчисленията показват още, че цената на газа е най-ниска в северната ни съседка, където домакинствата плащат средно по 3,1 евро за 100 кВт/ч и в Унгария, където цената е 4,2 евро. Най-скъпо потреблението на синьото гориво се оказва във Швеция (12,2 евро) и Дания (11,1 евро).

Водещи

Най-четени