Помагаме на Лаос в селското стопанство 06.11 | 10:21

Президентите на двете държави се договориха за активизиране на икономическите отношения

От Ралица Стоянова

За активизиране на двустранните търговско-икономически връзки се договориха президентът Росен Плевнелиев и държавният глава на Лаоската народнодемократична република Чумали Саясон. Това съобщават от правителствената пресслужба.

Двамата се срещнаха в Президентския дворец във Виентян, където днес приключва Деветата среща на върха на Азиатско-европейския форум. България може да използва ключовото положение на Лаос в Югоизточна Азия, а отношенията между двете държави са основани на доверие и приятелство, подчертаха президентите Плевнелиев и Саясон. Предстои двете държави да набележат план за развитие на двустранните отношения.

Лаос планира  до 2020 г. да излезе от списъка на най-неразвитите  държави. Страната бележи среден годишен ръст на БВП от 8 на сто, но доходът  на глава от населението е едва 1100 долара.

Плевнелиев открои няколко области, в които двете страни могат да развият сътрудничеството си и в които България има значителен полезен опит за азиатската държава. Сред тях са селското стопанство и управлението на водите, производството, поддръжката и ремонтът на специална продукция, енергетиката и фармацията, където страната ни има сериозен капацитет и възможности. 

В областта на туризма  и културата българският президент призова за популяризиране на културно-историческите  дадености на двете държави, включително чрез гостувания на музеи и организаране на съвместни изложби за опознаване на двете богати култури.  

Росен Плевнелиев призова азиатската държава да използва силния глас на България в Европейския  съюз. Страната ни може да окаже подкрепа на Лаос за сключване на Споразумение за свободна търговия с ЕС. Президентът покани и бизнеса от Лаос да стъпи в България, като една от страните в ЕС с най-ниски разходи за бизнес.

Чумали Саясон заяви подкрепата на Лаос за преизбирането на Ирина Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО и прие поканата на българския държавен глава да посети страната ни в удобно за него време.

Водещи

Най-четени