Пороите удариха дори портмонетата ни 29.07 | 20:43

Купуваме скъпи плодове и зеленчуци

От Теодора Кокаланова

Пороите в цялата страна нводниха десетки къщи и обществени сгради, разрушиха пътища и съсипаха реколтата на родните производители. В разгара на сезона реколтата гние на полето, а цените на плодовете и зеленчуците тръгнаха нагоре. Най-критично е при лозарите. Прогнозата е, че тази година ще ядем предимно вносно грозде, защото почти цялата реколта е съсипана.

Българският домат по пазарите държи цена от лев нагоре. Скъпият зеленчук идва от оранжериите, чиито собственици единствени успяха да спасят продукцията си от дъжда. Интензивните и обилни валежи погубиха всичко на полето, а дефицитът се покрива от внос със съмнително качество.

Най-потърпевши са производителите на дини от Любимец, чиято продукция се срина до 10 стотинки за килограм. "Продукцията е качествена - печалбата е нулева", оплакват се търговците. Според изчисленията им тонове продукция, колкото един цял камион, ще им донесе символичните 100 или 500 лева печалба. "С тях не може да се купи един тон въглища", възмущават се производителите. 

Най-големи загуби отчитат лозарите. Само в Югоизточна България близо половината реколта е нападната от болести. Прогнозата на винопроизводителите е, че лошата реколта ще оскъпи виното. Тъй като гроздето ще бъде по-скъпо винопроизводителите предричат покачване на цената на напитката с 12-15%.

Въпреки провалената реколта те смятат, че българското вино няма да изчезне от пазара, защото избите са пълни с нереализирани количества от старата реколта, съобщи bTV. Заради лошата реколта обаче могат да фалират цели стопанства, за които лозарството е основен поминък.

 

Водещи

Най-четени