Поскъпва брашното, поскъпва и хлябът 04.01 | 17:18

Тази зависимост определя тенденциите на пазара според производители

От Любомир Тасев

Тенденция за увеличаване на цената на хляба има и това се дължи на постоянно променящите се цени на брашното, което е основната суровина при производството на хляб.

Това съобщиха от Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България (БКИХСБ), предаде БТА.

След скока от 70 на сто през лятото, през последните два месеца цената на брашното се вдигна с още около 28 на сто, посочват те.

"Не можем да предвидим с колко ще бъде увеличена цената на хляба, защото зърното е борсов продукт, който се влияе от световните и европейски борси и в момента цената му непрекъснато се променя. Всяко предварително изчисление би било некоректно. Просто това е пазарът - има промяна при изходните параметри, има промяна и в крайното изделие", смята председателят на браншовата организация на хлебопроизводителите Николай Тапаров.

"В началото на всяка година се говори за поскъпване на хляба. Цената на хляба е функция от няколко неща. Едно от тях е цената на пшеницата и след като тя е поскъпнала значително на международните пазари, няма как да не се повиши хлябът."

Това пък каза в предаването "Здравей, България” по Нова телевизия министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Той поясни, че са изчерпани количествата от старата реколта пшеница и се работи с новата, която е рекордно скъпа.

Найденов допълни, че поскъпването на хляба вече се е случило и ако има още увеличение на цената, то би трябвало да е в рамките на няколко процента, но не двуцифрени.

"Няма обективни фактори, които да обосновават повишаване на цената на хляба с повече от няколко процента.”

 

 

Водещи

Най-четени