И пълнозърнестият хляб по стандарт, искат диетолози 19.02 | 13:39

Стандартизирането на трите вида най-масов хляб е много добро решение

От Елена Коцева

Четвърти стандарт за хляба – за пълнозърнестия, поискаха диетолози.

В момента новата Агенция за храните работи по изработването на стандарти за трите вида най-масов хляб – Добруджа, бял и типов.

Според експертите по здравословно хранене обаче задължително трябва да има още един стандарт, за да се избегнат изкуствените подобрители и в тази разновидност на хляба.

Стандартизирането на трите вида най-масов хляб е много добро решение, но трябва да се направи след консултация с диетолози, заяви диетологът Донка Байкова, цитирана от dariknews: "Хлябът от цяло зърно е по-полезен, по-диетичен и с по-висока биологична и хранителна стойност”.

Байкова бе категорична, че ако на етикета на хляба е записано, че съдържа "подобрители”, той не трябва да се купува.

"Хлябът у нас е много солен, обясненията са, че солта е необходима за набухване на хляба, но ние българите умираме от сърдечносъдови заболявания. 66% от смъртността у нас се дължи на тези хронични болести, свързани с грешките ни в храненето”, коментира Донка Байкова.

iNews припомня, че в началото на месеца, когато стартира Българската агенция за безопасност на храните, бе обявено, че изготвянето на стандарти за хляб ще е едно от първите неща, с които структурата ще се заеме. 
Такива стандарти за изготвени вече за месо и месни продукти и кашкавал.  

Водещи

Най-четени