Правителството обмисля увеличението на минималната заплата 08.06 | 09:30

В дневния ред са включени и дискусии за промени във Валутния закон

От Деляна Петкова

Очаква се правителството да обсъди увеличението на минималната работна заплата от 1 юли. Окончателното решение дали тя ще се повиши, ще бъде взето след обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщи Агенция "Фокус".

Припомняме ви, че преди дни стана ясно, че приходите в бюджета позволяват увеличение на минималната работна заплата с 30 лева до 270 лева на месец. В ефира на btv финансовият министър Симеон Дянков поясни, че "приходите са малко по-големи от очакваното", без да съобщи някакви цифри обаче.

По негови думи бизнесът в България също печели от увеличаването на минималната заплата, защото намалява сивия сектор.

Освен минималната заплата увеличение ще има и за пенсиите, но само за социално най-слабите - хората, които получават минимална пенсия от 136 лева и вдовците. Еднократна добавка за най-бедните няма да има. "Това е не само дискриминация, но е и популизъм", смята финансовият министър.

В официалния дневен ред на заседанието на Министерския съвет днес е предвидено още и дискусии относно промяна в постановлението за създаване на Център за превенция на корупцията и организираната престъпност. Предложението е внесено от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

По предложение на министъра на отбраната Аню Ангелов министрите ще обсъдят и предложение за лимит на плащанията по бюджета на съдебната власт за тази година.

Сред останалите точки днес (8 юни) са още и предложения за отдаване на концесия за строителни материали в област Шумен и предложение за прекратяване на концесия за строителство на български бизнес център и културен институт в Истанбул.

По предложение на министъра на финансите Симеон Дянков ще бъдат разгледани и промени във Валутния закон.

Водещи