Правителството отпуска 22 млн. лв. за спирането на 1-ви до 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ 02.07 | 14:09

Дейностите по тяхното извеждане от експлоатация трябва да приключат до 2030 г.

От Христомира Бочкова

Правителството отпуска 22 млн. лв. за спирането на първите четири блока на АЕЦ "Козлодуй". Допълнителните разходи по бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката бяха одобрени по време на заседание на Министерски съвет.

Тези средства са предвидени в централния бюджет за финансово осигуряване на дейностите по спирането на 1-ви до 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". Преустановяването на работата в тях беше едно от условията за приемането на България в Европейския съюз. То е в изпълнение на задължението за съфинансиране на проект по Международния фонд "Козлодуй".

Припомняме, че през 2008 г. и 2012 г. бяха приети решения, според които първите четири блока на атомната електроцентрала подлежат на извеждане от експлоатация. Така те бяха предоставени за управление на държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци".Тогава е било предвидено по-голямата част от дейностите по демонтаж да бъдат приключени до края на 2013 г., а изцяло да завършат до 2030 г. Голяма част от тях са финансират от Международния фонд "Козлодуй", а останалата част – от националния бюджет.

От министерството коментираха, че осигуряването на тези 22 млн. лв. ще гарантира изпълнението на поетите ангажименти от България в съответствие с приетия график.

Водещи

Най-четени