Правителството планира защита за хората с едно жилище и непосилен кредит 30.09 | 14:55

Готвят се законодателни промени в тази посока, каза Стойнев

От Христина Рафаилова

Гражданите, които може да останат без дом заради невъзможността да покриват кредитите си, скоро ще бъдат защитени от държавата. 

В Пловдив икономическият министър Драгомир Стойнев каза, че се готвят законови промени, за да няма хора, останали на улицата заради задълженията си към банките. 

Той изрази мнение, че е недопустимо в XXI в. на жители на държава членка на ЕС да им бъде отнемано единственото жилище. 

Стойнев информира, че ще бъде направен разчет точно колко граждани са в подобна ситуация.

Според него финансовите институции ще трябва да поемат своята част от отговорността. Министърът коментира, че банките в годините на бума на кредити са давали лесно заеми. 

Той добави, че за 100 дни новото българско правителство категорично е защитило два дългосрочни ангажимента. Това са икономизиране на външните ни отношения и облекчаване на бизнес средата в България.

По мнение на Стойнев страната ни трябва да следи внимателно своите европейски и натовски партньори, но и бурно развиващите са икономики като Близкия изток, Северна Африка, съседна Турция и Руската федерация. Трябва да се подкрепя и насърчава увеличаването на търговския обмен и да се подкрепя привличането на инвестиции.

Министърът подчерта, че сред приоритетите на правителството е да се стимулират високите технологии и експортно ориентираните производства.

Водещи