Правят мидена ферма край Приморско с пари по ОП "Рибарство" 03.06 | 10:35

Общата стойност на проекта е 1.02 млн. лева

От Деляна Петкова

Мидена ферма за култивирана черна морска мида ще бъде изградена в района на залива Аля, северно от Приморско.

Бенефициент е софийската фирма "Морски дарове” ООД, съобщиха от Изпълнителна агенция "Рибарство и аквакултури". Договорът по проекта е на обща стойност 1.02 млн. лева. Компанията ще получи безвъзмездно 613.9 хил. лева по мярка 2.1 "Производствени инвестиции в аквакултурата” на Оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство”.

При отглеждането на мидите ще бъде използвана технология, при която процесите на отглеждане, калиброване, почистване и сортиране са автоматизирани и значително повишават ефективността на производствения процес.

В основата на проекта стои технологично решение, разработено от британската XPLORA UK Ltd., която има сертифициран метод за производство на мидени линии.

Бъдещата мидена ферма ще бъде изградена в зона за развитие и възпроизводство на черупчести, естествено защитена от вълнови и ветрови фактори. Тази защитеност води до известно постоянство на температурата на водата, което е от особено значение при отглеждането на черна мида.

Инвестицията ще бъде разположена в близост до брега, което ще позволява добро обслужване, охрана и видоенаблюдение.

Предвидено е проектът да бъде завършен през февруари 2012 г. , като с реализирането му ще бъдат открити три нови работни места.

Водещи

Най-четени