Рибарник за 800 хил. лв. ще се строи на язовир „Батак” 08.06 | 11:00

На рибарника ще бъдат създадени 8 нови работни места

От Андриян Георгиев

Ферма за интензивно отглеждане на риба ще бъде изградена и оборудвана в акваторията на язовир "Батак”, съобщават от пресслужбата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

Финансирането за новата ферма идва по Оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство” на ЕС.  

Бенефициентът по проекта е пловдивска фирма. Тя ще инвестира общо 795 776 лв.

Сключеният договор по Оперативната програма е по мярката "Производствени инвестиции в аквакултурата”, а размерът на одобрената безвъзмездна финансова помощ е на стойност 477 466 лв.

Целта на проекта е изграждане на специализирана непълносистемна садкова инсталация (плаващи мрежени клетки) от угоителен тип за интензивно отглеждане на шаран и сом.

Изборът на язовир "Батак” за изграждане на садковите инсталации е обусловен от няколко важни фактора, като температурен и хидрохимичен режим на водата, кислороден режим, площ и дълбочина на водоема, както и теченията и ветровете.

Не по-малко значение за реализиране на бъдещата инвестиция е близостта и наличието на добра пътна мрежа, връзката на садковата установка с брега и разположението на бреговите съоръжения.

Проектът трябва да бъде завършен през месец декември 2012 г., като с реализацията му ще бъдат създадени 8 нови работни места.  

Водещи

Най-четени