Предвеликденско поскъпване на агнешкото 21.04 | 16:52

Яйцата запазват цената си без промяна

От Виолета Иванова

С приближаването на Великденските празници цените на агнешкото са се повишили почти навсякъде в страната, става ясно от изготвена статистика от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Анализ е направен и за цените на захарта, олиото, брашното, пилешкото месо и яйцата.

Ето какво сочат данните:

Брашно

Отчетените средни цени на едро на брашно тип "500” по области варират в границите от 0,83 лв./кг до 1,17 лв./кг, съответно в София и Враца. Спад в цената на брашното се наблюдава в Благоевград, Разград и Хасково.

Най-големият възходящ тренд от 2,3% на цената на едро на брашното е регистриран в два областни центъра – Добрич, Пловдив и Ямобол.

В преобладаващата част от областите в страната средните цени на дребно на брашното остават без промяна спрямо предходната седмица. Предлагането в магазинната мрежа е в ценовия диапазон от 1,02 лв./кг до 1,30 лв./кг.

В три области е отчетено увеличение, по-чувствително в Монтана с 8,3%, Враца – с 5,8% и Габрово – с 3,9%.

Захар

Цената на едро на бяла кристална захар се движи в границите от 2,03 до 2,29 лв./кг, като най-ниски стойности са отчетени в Добрия, а най-високи - във Велико Търново. Спрямо предходния седмичен период се регистрира възходящ тренд при движението на цената на едро в преобладаващата част от областите (Добрич - 3,6%, Пловдив - 2,1%, Силистра - 2% и други).

Спад в цената на едро е отчетен в Плевен – с 1%, Велико Търново с 0,09%, Сливен и Ямбол – 0,05%.

Захарта се търгува на дребно в диапазона от 2,15 лв./кг (област Пловдив) до 2,47 лв./кг (област София). Най-голямо покачване през седмицата се наблюдава в областите София (8%) и Монтана (4%), а понижение е отчетено при търговията на дребно със захар във Варна (6%) и Шумен (3%).

Олио

Най-ниска и най-висока цена на едро на рафинираното олио е регистрирана във Велико Търново и Добрич, съответно 2,63 лв./литър и 2,90 лв./литър. В по-голямата част от областните центрове се отчита намаление или запазване на цената на едро на равнището й от предходния наблюдаван период.

Най-съществено цената на едро е понижена в Благоевград и Разград (с 1,4%). В няколко области се наблюдава минимално нарастване, в рамките на 0,4 – 0,7% спрямо предходната седмица.

Цените на дребно през седмицата се движат в границите на 3,03–3,90 лв./литър. Най-високи стойности са отчетени в Благоевград и Шумен, а най-ниски - в Бургас и Добрич. В повечето градове цената на олиото се запазва на нивото от предходната седмица. Единствено в Варна се наблюдава увеличение на цената на дребно с 5%.

Пилешко месо

Замразено пилешко месо

Цените на едро на замразеното пилешко месо се движат в границите от 3,26 лв./кг до 4,42 лв./кг. В преобладаващата част от областите на страната се наблюдава покачване на цената на едро - от 0,3% в Пазарджик до 1,2% в Благоевград, в сравнение с предходната седмица. Незначително намаление от 0,2 - 0,5% се отчита в две области – съответно Ловеч и Велико Търново.

Цените на дребно също отчитат ръст в сравнение с предходния период в по-голямата част от областите. Нарастване се отчита в Силистра (6%), в Пазарджик, Пловдив, Разград, Русе и Търговище с по 5%. Варна е областта, в която цената на дребно бележи най-голям спад (-7%) спрямо миналата седмица.

Охладено пилешко месо

Прясно охладеното пилешко месо се търгува на едро в границите от 3,80 лв./кг до 4,65 лв./кг, съответно в Търговище и Шумен. Ръст на средната цена на едро е отчетен в Благоевград и Кюстендил (3,4%) и Шумен (3,3%). Най-голямо е намалението в Пловдив – с 12,4%.

Цените на дребно на прясно охладените пилета са в диапазона 4,82 лв./кг - 5,00 лв./кг. Най-висока цена е регистрирана във Шумен, а най-ниска - в Добрич.

Агнешко месо

Цените на едро на агнешко месо – цяло агне, в рамките на страната се движат в диапазона от 10,75 до 13,45 лв./кг кланично тегло. Най-ниското ценово ниво е регистрирано в Кърджали, а най-високото – във Варна.

Налице е тенденция на нарастване на цената на едро в почти всички области в сравнение с предходния период, с изключение на София, където е отчетен спад с 8%. В Перник и Кюстендил цената на едро запазва нивото си от предходната седмица. Най-голямо увеличение на цените на едро на цяло агне се наблюдава в Хасково – с 15%, а във Враца и Добрич - с 8%.

В магазинната мрежа на страната цяло агне се предлага на цена на дребно в границите от 12 до 15,11 лв./кг кланично тегло.

Спрямо предходния период е регистриран ръст на цените на дребно на цяло агне в магазинната мрежа в повечето области.

Цените на агнешкия бут и плешката, и на едро и на дребно, също бележат увеличение спрямо предишната седмица.

Яйца

В по-голямата част от областните центрове цената на едро на яйцата се запазва на равнището от предходния период. Най-ниската цена е регистрирана в Ямбол, а най-високата - във Варна.

В три области се наблюдава нарастване – Велико Търново (+6,3%), Монтана (+ 5,9%) и Смолян (+5,6%). Спрямо изминалата седмица, само на борсите в Плевен и разград, яйцата се търгуват на по-ниска цена (от -6,3% до -5,9%).

В сравнение с предходния период, в повечето области нивото цените на дребно в магазинната мрежа остава непроменено и се движи в границите 0,15 – 0,28 лв./бр. (яйца, размер М).

Водещи

Най-четени