Агнешкото по-евтино преди Гергьовден 05.05 | 17:07

Но не така стоят нещата със зеленчуците - доматите "удариха" 6 лв. за килограм, а краставиците на пазара също поскъпнаха

От Кремена Бедерева

Евтино и малко - така купуваме агнешко ден преди Гергьовден, отчитат търговци. В Шумен, например, най-много се купуват комплектите за дроб сърма, защото цената им е два пъти по-ниска от тази на месото, показва проверка на Нова ТВ.

Въпреки че цената на агнешкото за килограм е променена надолу в полза на потребителите, в сравнение с Великден, много хора ще минат без него на празничната трапеза. Тези, които са решили да спазят традицията, купуват бут, плешки и котлети, но в малки разфасовки - до един килограм.

Последният трик, който търговците от Благоевград използват, за да продадат стоката си, е при покупката на цяло агне да дадат като бонус жива кокошка, съобщава bTV. Гергьовденската промоция обаче изправи на нокти хората, дошли на пазара, за да пласират пернати.

Оказа се обаче, че само ден преди Гергьовден цените на плодовете и зеленчуците отново тръгнаха нагоре. На пазара вече се появиха и първите български домати от тазгодишната реколта, но те се продават на рекордно висока цена от 6 лева за килограм.

В момента цената на оранжерийните домати на едро е 2 лева. Тя не може да е по-висока от вносните, които основно диктуват пазара у нас, обясняват производителите и посочват защо от парниците до сергиите скача поне още три пъти.

Производителите очакват до 20 дни цената на доматите рязко да спадне, тъй като пазарите ще бъдат залети с големи количества родно производство, които ще излязат от оранжериите.

Краставиците на пазара също са поскъпнали, въпреки че има вече родно производство. Повече оранжерии заради по-високата изкупна цена предпочитат да ги изнасят за Чехия, Румъния и Гърция, отколкото да ги продават у нас.

Водещи

Най-четени