Предимството на дистанционното отчитане на топлинната енергия 03.10 | 13:30

Данните ще бъдат събирани ежемесечно, без да се влиза в домовете на потребителите

От Елица Елефтерова

Дистанционно отчитане на изразходваната топлинна енергия е една от идеите за подобряване на услугите на топлинните счетоводители - данните ще бъдат събирани ежемесечно чрез радиосистема, от разстояние, без да се влиза в домовете на потребителите.

Предимствата на този тип отчитане представи детайлно Ася Ангелова, председател на Асоциацията на топлинните счетоводители по време на форума "Екологична топлина: Има ли бъдеще за централното топлоснабдяване в България", който се проведе миналата седмица.

Според нея месечен отчет, който е 100% реален, е възможно да се извърши само с наличието на дистанционно отчитане, което предполага наличието на радиосистеми.

Изискването за ежемесечен отчет на индивидуалните разпределители и същата честота на отчет на водомерите за топла вода предполага отново и само използването на радио уреди или дистанционен отчет.

Вече е направено предложение към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за масовата подмяна на уредите с тези от нов тип, позволяващи радиоотчитане. Към момента само тези, които искат, могат да преминат към подобно отчитане.

Предимството на дистанционното отчитане?

Първото и най-голямо предимство на дистанционното отчитане е високото качество на данните, които се предоставят. Освен това се елиминира факторът човешка грешка. Друг много голям плюс на тази технология е, че с дистанционното отчитане отпада задължението за насрочването на дати за отчет и влизане в жилището на потребителите.

Новият начин за отчитане би изискал нови промени на нормативната уредба като отпадането на данните за отчет и изготвянето в края на всеки отоплителен сезон на изравнителна сметка, при положение, че се разполага с реални месечни данни.

За да има работеща радиосистема, не е необходимо само да има индивидуални измервателни устройства, т.е. топломери, които са на практика разпределители. Нужно е системата да се изгради и с водомери от радио тип. По нормативна уредба и технически характеристики тези уреди трябва да бъдат от един тип и един производител.

За приемането на предложението за новите уреди?

Тази и следващата година изтичат десетте години от началото на дяловото разпределение у нас. По тази причина при повечето потребители се налага уредите да бъдат подменени с нови. Това би било една финансова инвестиция за повечето потребители, която може да се случи за много кратък срок и да има масов характер.

Каква е цената на тази инвестиция?

За едно средностатистическо двустайно жилище в страната, средната цена за три разпределители и един водомер за топла вода е около 160 лв. Това е инвестиция, която се прави веднъж на 10 години. Освен това фирмите са започнали да предлагат схеми за разсрочено плащане и за финансово подпомагане на крайните потребители.

Темата за преносимост на уредите?

Според Ангелова идеята за преносимост на уредите, т.е. ако не сте доволни от услугите на фирмата за топлофикационно отчитане, да се прехвърлите към друга такава, не е възможно да се реализира по подобие на мобилните оператори, защото дяловото разпределение е комплексна услуга, при която няма индивидуалност.

Казано с други думи, една сграда решава коя фирма да я обслужва по Закона за етажната собственост с две трети мнозинство. Освен това няма и европейска практика за подобна дейност.

Водещи

Най-четени