Предколедна инжекция за ВМЗ-Сопот 17.12 | 10:14

Ще им изплатят по една заплата и един аванс до петък

От Ивелина Георгиева

По една заплата и един аванс ще получат работниците от ВМЗ-Сопот преди празниците. Това стана ясно след среща между премиера Бойко Борисов и икономическия министър Делян Добрев и ръководството на "Кинтекс”.

Оръжейната компания ще извърши две плащания от по 500 хил. лева към завода - едно днес (17 декември) и в четвъртък (20 декември). По сметките на ВМЗ-Сопот ще постъпят общо 1 млн. лева до петък.

В петък преди празниците работниците от ВМЗ-Сопот ще получат голяма част от своите задължения, заяви Добре.

"Всички си даваме сметка, че положението в Сопот е критично и оценяваме положително това, което се направи”, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Двата стачни комитета ще се съберат днес, след като видят, че парите от първия транш са влезли по сметките на завода, за да вземат решения какви стъпки да приемат по-нататък, обясни той.

Според Димитров най-вероятно временно ще бъдат прекратени ефективните стачни действия.

Икономическият министър припомни, че проблемът с плащането на заплатите във ВМЗ-Сопот съществува от юли. Тогава правителство успя да уреди сделка за 5 млн. лева отново с "Кинтекс”.

Тя трябваше да осигури заплатите на работниците до края на ноември, когато трябваше да приключи и приватизацията на предприятието.

Добрев обясни, че тя все още не е приключила, защото единственият кандидат, който е останал след предварителната селекция, е поискал удължаване на срока за подаване на оферта.

Според икономическия министър това е предизвикало и събитията от последната седмица. "Имаме неговото уверение, че ще подаде оферта в най-кратки срокове, така че да може новият купувач, ако бъде класиран и се сключи сделка, да поеме задълженията към работниците, обясни Добрев.

Водещи

Най-четени