Изплащат част от заплатите във ВМЗ - Сопот 17.12 | 07:30

По-късно днес премиерът Борисов ще се срещне с потенциален купувач на оръжейницата

От Диана Цветкова

От днес започва изплащането на част от дължимите заплати към работниците от ВМЗ – Сопот.

Това съобщи правителствената пресслужба, след като премиерът Бойко Борисов се срещна с изпълнителните директори на "ВМЗ" и на "Кинтекс" ЕАД.

По време на разговорите е организирано разплащането от "Кинтекс" по 2 договора за поръчки към ВМЗ - Сопот на стойност 1 милион лева. Средствата ще постъпят

във ВМЗ на два транша от по 500 000 лв. днес и в петък (21 декември).

Националната агенция по приходите ще позволи разблокиране на сметките на ВМЗ – Сопот, за да бъдат изплатени възнагражденията на работещите там.

Очаква се по-късно днес премиерът Борисов да се срещне с потенциален купувач на ВМЗ – Сопот, с цел да се ускори приватизационната процедура, посочват от Министерския съвет.

До изплащането на възнагражденията в оръжейния завод се стига след протести на служителите, които в последните дни прераснаха в ефективна стачка, а служителите обявиха готовност да блокират и пътища.

Работниците не са получавали заплати от септември, когато са им изплатени по едва 69 лева от полагащите им се възнаграждения.

Протестиращите споделят, че живеят на заеми, не могат да плащат сметките си и срещу някои от работниците банки вече водят дела.

Общите задължения на оръжейния завод са около 150 милиона лева, като за заплати ВМЗ-Сопот дължи над 2 милиона лева.

Водещи

Най-четени