През седмицата цените на зеленчуците паднаха с 20% 10.06 | 19:05

Цените на останалите хранителни стоки запазват цените си от предишната седмица

От Елица Елефтерова

Запазват се тенденциите от миналата седмица на стабилизиране на цените на основните хранителни стоки, става ясно от данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Засилва низходящата тенденция в цените на българските плодове и зеленчуци – картофите поевтиняват средно с 12%, оранжерийните краставици – със 17% и зелето – с 25. Ягодите и черешите, например поевтиняват средно с 15%. При вносните плодове и зеленчуци, обаче, цената се запазва.

Цените на захарта и брашното през седмицата се доближават до нивото от предходната седмица. Въпреки, че брашното има, макар и леко, поскъпване с около 3%. Цената на едро на слънчогледовото олио за поредна седмица поевтинява, макар и само с по-малко от 1%.

Месото също запазва цената си, въпреки че кренвиршите поскъпват незначително – с 1.5%. Варивата и оризът също запазват цените си.

Средно с 20% са паднали през седмицата цените на оранжерийните домати и краставици, зелето и пресните картофи, като при картофите от старата реколта също е регистрирано поевтиняване с около 7%.

През изтеклата седмица се запазва низходящата тенденция на движение на Индекса на тържищните цени, която се наблюдава от втората седмица на май.

В резултата на сезонния спад на цените на повечето български плодове и зеленчуци и сравнително стабилните цени на хранителните стоки, стойностите на индекса се стабилизират на ниво от 1.989 пункта, като спадът на стойностите му спрямо началото на май е около 1.6%.

Агнешко месо

В по-голямата част от страната, цената на едро на цяло агне се запазва на цени от миналата седмица. Цените са в диапазон от 8,25 лв./кг в Шумен до 13,15 лв./кг в Ловеч. Цената е вдигната само в три области – Благоевград и Кюстендил (с 9,1%) и Шумен (с 0,2%). Намаление от 2% се отчита единство в Хасково.

Това показват данните на Министерство на земеделието и храните.

В цялата страна, в големите търговски вериги, цялото агне се предлага на цени равни на тези от предходната седмица. Единствено в Стара Загора е отчетено поскъпване с 2%. Средните цени са от 8,60 лв./кг (Шумен) до 14,90 лв./кг (Силистра и Пазарджик). В малките магазини цените на цяло агне се движат от 9,25 лв./кг до 14,90 лв./кг.

Олио

През седмицата е отчетен спад от 0,4% в средната за страната цена на едро на рафинираното слънчогледово олио.

Цените на едро варират в границите от предходната седмица – от 2,55 лв./литър до 2,83 лв./литър. Най-ниски стойности са отчетени в областите Ловеч и Стара Загора, а най-високи - в Благоевград и Русе.

Захар

 През последната седмица бялата кристална захар поскъпва с 0,5% или 0,01 лв./кг. Цената на захарта се движи в ценовите граници от 2,02 лв./кг до 2,29 лв./кг. Възходящ тренд при движението на цената на захарта се наблюдава в повечето градове.

Най-значително цената на захарта поскъпва в Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Хасково и Ямбол) – с 0,03 лв./кг.

Най-високи стойности са регистрирани в областните центрове Велико Търново и Враца. Традиционно в Плевен захарта на едро е най-евтина.

Яйца

Цените на едро на яйца размер М са в диапазона от 0,13 лв./бр. до 0,19 лв./бр. Най-висока цена се отчита във Варна, а най-ниска - във Велико Търново, Ловеч, Разград, Силистра, София, Ямбол. Увеличение спрямо предходната седмица се регистрира единствено във Велико Търново – с 0,01 лв./бр. Най-значително е поевтиняването им в Силистра (с 0,02 лв./бр.)

Пилешко месо

Замразеното пилешко месо на едро се предлага в границите от 3,10 лв./кг до 4,45 лв./кг, в Монтана и Разград. Увеличение на средната цена на едро е отчетена в десет области, като най-значително е увеличението от 0,30 лв./кг в Ямбол.

Цените на едро на прясно, охладено пилешко месо в по-голямата част от страната се запазват. По области, ценовият диапазон е от 3,80 лв./кг в Търговище до 4,70 лв./кг във Варна.

В четири области се наблюдава намаление на цените на охладените пилета – Шумен (с 1,6%), София (с 1%), Бургас и Стара Загора (с 0,7%). Минимално повишение на цената е регистрирано единствено във Варна (с 0,9%).

Водещи

Най-четени