Цените на храните тръгват леко надолу 19.06 | 09:58

Българските череши поевтиняха с 15%, а ягодите – с 3%, показват данните на комисията по стокови борси и тържища

От Деляна Петкова

През изтеклата седмица се запазва тенденцията от предходния период на стабилизиране и леко движение надолу на цените на едро на повечето хранителни стоки. Цената на едро на захарта се стабилизира, като е отчетен минимален спад на стойностите с около 0.5%. Цените на брашното и олиото през седмицата се доближават до нивото от предходната седмица.

Седмичните колебания при цените на млечните и месните произведения са незначителни с леко движение надолу, показа анализът на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

При цените на едро на варивата и ориза се наблюдава слабо поскъпване на седмична база, като при ориза то е средно около 2.5%.

Запазва се низходящата тенденция и при движението на цените на българските плодове и зеленчуци. Сезонното намаление на цените на седмична база при черешите е средно 15%, а при ягодите около 3%. Продължава поевтиняването на картофите, като спадът на цената на пресните картофи е около 10%, а на картофите от старата реколта – около 15%.

В диапазона 7-10% е намалението на цените на седмична база на оранжерийните домати и краставици, зелето и салатите.

Слаб ръст през седмицата, спрямо предходната, е отчетен при цената на вносните ябълки и лимоните.

И през изтеклата седмица се запазва силната низходяща тенденция при движението на кривата на Индекса на тържищните цени.

В резултат на сезонното намаление на цените на българските плодове и зеленчуци и стабилизирането и лекото поевтиняване на цените на хранителните стоки, индексът стъпва на ниво от 1.904 пункта, като спадът на стойностите му от началото на месец юни е малко над 4%.