През февруари олиото поскъна с 52%, брашното - с над 40% 06.03 | 14:51

Покачват се цените и на захарта и млечните произведения, показва статистиката на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

От Деляна Петкова

Олиото и брашното са поскъпнали най-много през февруари 2011 г. спрямо февруари 2010 г., сочат данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Цените на олиото са се повишили с 52% на годишна база, а на брашното – с над 40 на сто. Въпреки това, цените на брашното и олиото остават под нивото, достигнато през февруари 2008 г., уточняват от комисията.

Захарта е продължила да поскъпва и през февруари, като повишението на цената й спрямо януари е с 22%. При цените на варивата, рибата, свинското и пилешкото месо се наблюдава лек средномесечен ръст в интервала 1 – 3%. Спад на месечна база с около 1 – 1,5% се наблюдава при ориза и месните произведения, а цената на яйцата остава без промяна спрямо предходния месец.

Данните на комисията сочат още, че през февруари лещата, млечните произведения, рибата и пилето са поскъпнали с 20 – 30% на годишна база. Цената на каймата е останала на миналогодишните си нива.

Трайното поскъпване на млечните произведения, което се наблюдава от средата на 2010 г., продължава и в началото на 2011г., в резултат на което техните цени през февруари тази година са най-високи в сравнение със същия месец на предходните години, посочват от ДКСБТ.

От плодовете и зеленчуците през февруари спрямо януари най-много е поскъпнало зелето – с 34%, следвано от картофите – 20%, оранжерийните краставици – 11%, ябълките и мандарините – 6 – 7%, оранжерийните домати – 3%. Най-силно са поевтинели портокалите – с 11%, и лимоните – 2,2%, като цената на бананите е останала без промяна.

На годишна база най-сериозно поскъпване – с 60 – 70%, е отчетено при чесъна и картофите, следвани от ябълките, бананите и зелето – с 12 – 18%. Цените на цитрусите през февруари 2011 г. спрямо февруари 2010 г. пък са по-ниски с 10 – 20%.

Водещи

Най-четени