Цената на олиото и брашното се стабилизира тази седмица 25.03 | 18:47

Краставиците поевтиняват с 19%

От Елена Коцева

Цената на брашното се стабилизира на нивото от предходната седмица. В сравнение с миналата седмица, цената на захарта остава сравнително стабилна с леко колебание на горе.

Това показва анализът на движението на цените на едро на хранителните стоки, плодовете и зеленчуците през изтеклата седмица.

От Държавна комисия по стоковите борси и тържищата съобщиха още, че се наблюдава лек спад на цената на слънчогледовото олио средно с около 0.6%.

Запазва се тенденцията от предходните седмици на плавно покачване на цената на кравето масло. Седмичните колебания при цените на млечните и месните произведения са незначителни в диапазона ±0.5%.

При цените на плодовете е регистрирано поскъпване на ябълките с около 3% и поевтиняване на цитрусовите плодове в диапазона 1-3%.

Оранжерийните домати и краставици поевтиняват и през тази седмица, като спрямо предходната седмицата спадът на цената на доматите е с около 2-3%, а на оранжерийните краставици с около 19%. През изтеклата седмица се запазва тенденцията на покачване на цената на картофите, зрелия чесън и зелето.

В резултат на стабилизирането на цените на голяма част от основните хранителни стоки и поевтиняването през седмицата на оранжерийните зеленчуци и цитрусовите плодове, индексът на тържищните цени запазва тенденцията си от предходната седмица на лек спад, като в края на седмицата стойностите му се стабилизират на ниво от 1.983 пункта.

iNews припомня, че след като в първите два месеца на годината се наблюдаваше значително поскъпване на основните хранителни продукти, през март месец цените отбелязват стабилизация и дори известен спад. 

През февруари 2011 г. спрямо февруари 2010 г. поскъпнаха най-много именно олиото и брашното, сочат данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Цените на олиото се повишиха с 52% на годишна база, а на брашното – с над 40 на сто. Въпреки това, цените на брашното и олиото остават под нивото, достигнато през февруари 2008 г., уточниха тогава от комисията.

Захарта е продължила да поскъпва и през февруари, като повишението на цената й спрямо януари е с 22%. При цените на варивата, рибата, свинското и пилешкото месо се наблюдава лек средномесечен ръст в интервала 1 – 3%. 

Водещи

Най-четени