Преодоляхме най-острата фаза от кризата 03.12 | 17:08

Губим част от конкурентните си предимства, смята експерт

От Петя Бързилска

"Най-острата фаза от кризата е преодоляна", заяви председателят на Центъра за либерални стратегии Иван Кръстев по време на Седмата годишна среща на бизнеса с правителството, която се провежда под мотото "Големите въпроси на 2013 г., пише Econ.bg.

В сравнение с 2008 г. обаче в момента съществуват нови рискови фактори за България, смята той.

"България загубва някои от конкурентните си предимства", каза също Кръстев. Той коментира предимството на ниските данъци у нас за привличането на чужди инвестиции и факта, че други европейски страни ще предприемат структурни реформи в посока към намаляване на данъчното бреме.

Според него в скоро време страните-членки на ЕС ще намалят данъците си и допълнително ще либерализират трудовите си пазари. По думите на Кръстев по този начин България ще загуби някои от преимуществата си пред инвеститорите на фона на останалите държави в Европа.

Министърът на финансите Симеон Дянков му опонира като заяви, че не очаква останалите европейски държави поне в следващите 5-10 години да намалят значително данъците си, тъй като структурните реформи не се прилагат лесно и изискват време. Според министъра данъците в Европа ще останат високи със сигурност още няколко години, през които България ще има време да приложи свои реформи.

Водещи