Сивата икономика се свива 22.11 | 14:04

Неплащането на данъци, акцизи и мита намалява, събирането на ДДС се увеличава, сочи изследване

От Ралица Стоянова

Сивата икономика у нас намалява, сочат резултатите от изследване на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

През 2010 г. 16,2 на сто от работодателите са оценили сивия сектор в страната като намаляващ, а през октомври техният дял е два пъти по-висок - 30,4%.

Въвеждането на мярката за свързване на касовите апарати с НАП е дало първите видими резултати за изваждането на оборотите "на светло", заяви зам.-председателят на асоциацията Бойко Недялков.

Според 39,3% от работодателите отчитането на по-ниски обороти е било рядко срещана практика през 2010 г., докато други 29,4% са посочили, че това е често срещано явление, пише БТА.

Тази година само 5,2 на сто от работодателите оценяват неотчитането на оборотите като "много често", според 10,4 на сто е "често", а 46,1 на сто от тях го поставят в графата на "рядко срещаните практики".

Има позитивна тенденция за ограничаване на практиката за неплащане на данъци, акцизи и мита, както и увеличено събиране на ДДС, отчитат още от организацията.

През 2010 г. 16,2 на сто от работодателите са оценили сивия сектор в страната като намаляващ, а през октомври т.г. техният дял е два пъти по-висок - 30,4%.

Изследването е направено от АИКБ с цел оценка на предприетите през 2010-2012 г. мерки за ограничаване и превенция на неформалната икономика.

Водещи

Най-четени