Приеха отчета на Националния доверителен екофонд за 2010 г. 27.07 | 15:30

НДЕФ е финансирал 100 проекта на обща стойност 142 млн. лв. от 1995 г. насам

От Андриян Георгиев

Правителството прие отчета за дейността на Националния доверителен екофонд (НДЕФ) за миналата година, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

От началото на дейността си до края на миналата година НДЕФ е финансирал 100 инвестиционни проекта на  обща стойност 142 млн. лв., като одобрените от фонда средства за тях са 26,5 млн. лв.

Завършените инвестиционни проекти до края на 2009 г. са 98 на обща стойност 141,5 млн. лв. Делът на одобреното от НДЕФ финансиране за тях (26,5 млн. лв.), представлява средно 18,7% от общата им стойност.

В резултат на подкрепата на НДЕФ е мобилизиран допълнителен инвестиционен принос, предимно от международни източници, за над 115 млн. лв. в екологичната инфраструктура на страната. 

Фондът е създаден през 1995 г. за управление на средствата от суапово споразумение между правителствата на България и Швейцария "Дълг срещу околна среда".

Чрез него част от дълга в чуждестранна валута на България се заменя срещу финансиране в местна валута на екологични проекти на територията на страната ни.

Поради приключване на мандата на НДЕФ по суаповото споразумение и изчерпване на финансовия ресурс, през 2010 г. не  са разглеждани и финансирани инвестиционни предложения. С промени в Закона за опазване на околната среда от миналата година бяха изменени задълженията на НДЕФ. 

Водещи

Най-четени