Продължаваме да пазаруваме все повече по интернет 08.08 | 16:00

Търговията на дребно нараства през юни, сочат данните на НСИ

От Симеон Досев

За пореден месец се увеличава търговията на дребно по интернет и по телефона през юни. Спрямо предходния месец ръстът е от 2,4%, а в сравнение със същия период за предходната година - цели 23,4%, сочат данните на НСИ.

Като цяло оборотът в търговията на дребно нараства с 0,3% на месечна база и с 2,4% на годишна база.

Спрямо май ръст освен при телефонните и интернет продажбите има и при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 2,3%, в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 0,8%, и в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 0,7%. Намаление е отчетено при търговията с компютърна и комуникационна техника - с 1,6%, в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 1,5%, и в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 0,1%.

Спрямо юни 2013 г. оборотът нараства значително отново при търговията по интернет и телефон – цели 23,4%. Ръст има и при търговията с хранителни стоки и напитки и с текстил и облекло – съответно 6,4% и 6,1%. Спад от 5% е регистриран в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали.

Водещи

Най-четени